logo

Odsjek za filozofiju

Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 Odsjek

 Nastava

 Studij

 Radovi odsjeka

 Arhiv obavijesti

Poziv na gostujuće predavanje dr. sc. Nicholasa Waghorna

Dr Nicholas Waghorn (Sveučilište u Oxfordu) u srijedu, 9. studenog 2022. godine u 16.00 h (predavaonica A106) održat će mrežno predavanje pod naslovom “Nothingness at the Intersection of Philosophy, Science, and Religion”.

Nicholas Waghorn istraživač je u St. Benet’s Hallu i profesor filozofije u Blackfriars Hallu na Sveučilištu u Oxfordu. Njegovi istraživački interesi obuhvaćaju pitanje smisla života, filozofiju smrti, metafilozofiju te ispitivanje nekih od temeljnih ontoloških pojmova, kao što su “ništa”, “stvarnost” i “objekt”. Među njegovim djelima ističu se knjiga Nothingness and the Meaning of Life te znanstveni radovi “Metz’ Incoherence Objection: Some Epistemological Considerations”, “Can the Demands of the Perfect Thesis Be Trivialised?” i “‘What is the Meaning of Life?’ – A Philosophical Question with a Theological Answer?”.

Waghorn će u predavanju pod naslovom “Nothingness at the Intersection of Philosophy, Science, and Religion” raspravljati o pitanju “Zašto je uopće biće, a ne radije ništa?”, razmatrati stajalište da se navedeno pitanje može odgovoriti metodama teorijske fizike te skicirati implikacije takvoga stajališta za religijsku misao.

Za sve dodatne informacije o predavanju obratite se Matiji Vigato na e-mail adresu: matijavigato@gmail.com.